Informaţii utile »
Greutate pe Alte Planete

Masa versus greutate

Este important de a face distincția dintre masă şi greutate. Deseori, în viaţă de zi cu zi se face confuzia între greutate şi masa, însa din punct de vedere fizic cele doua noțiuni sunt distincte.

Masa este o proprietate intrinseca a corpului, un scalar care nu depinde de locul unde se află corpul, şi măsoară inerția acestuia, adică tendința de a se opune schimbării stării de mișcare sau repaus atunci când i se aplica o forţă. Greutatea este o forţă care măsoară o interacțiune, în particular aceea dintre corpul a cărui greutate o măsurăm şi corpul care generează câmpul gravitațional respectiv.

O altă diferență este aceea că masa unui corp este constantă, în timp ce greutatea lui depinde de intensitatea câmpului gravitațional. Exact acest lucru evidențiază acest calculator: greutatea unui obiect pe Pământ este diferită de greutatea aceluiași obiect pe Lună sau orice altă planetă a sistemului solar. Măsurări de precizie arată că nici pe Pământ greutatea unui corp nu este constantă, ci depinde de valoarea locală a accelerației gravitaționale.

Alte informaţii

Pământul este unul dintre multele corpuri din sistemul nostru solar. Acesta cuprinde Soarele, planete, asteroizi, sateliți şi materie spaţială. Orice obiect al sistemului solar se învârtește în jurul Soarelui, care totalizează 99% din masa sistemului solar. Fără energia primita de la Soare, viața nu ar fi posibila pe Pământ.

Pe 24 august 2006, în urma unei rezoluţii a Uniunii Astronomice Internaţionale a fost schimbată definiţia termenului de planetă, iar Pluto a primit statutul de planetă pitică (dwarf planet). Uniunea Astronomica Internaţionala recunoaște în prezent încă doua planete pitice: Eris şi Ceres.

Aceasta înseamnă că oficial Sistemul Solar se compune din opt planete, în ordinea distantei de la Soare: Mercur, Venus, Pământ, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus şi Neptun.

O data cu retrogradarea lui Pluto la categoria planetelor pitice, Mercur a devenit cea mai mica planeta a sistemului nostru solar, iar Neptun a devenit din nou ultima planeta de la Soare.


Ştiaţi că...?
Inelele magice – Saturn este cea de-a șasea planeta de la Soare, iar ca dimensiune este a doua din sistemul nostru solar. Planeta este renumita, dar şi recunoscută uşor după sistemul de inele formate în mare parte din particule de gheata şi o cantitate mica de rămăşiţe de piatră şi praf. Pentru că Saturn este înclinat, când planul inelelor este orientat spre Pământ, ele dispar din imagine. Acum se ştie că acest lucru se întâmplă la fiecare ~14 ani, dar omul de ştiinţă al secolului al 16-lea Galileo Galilei s-a întrebat daca este în toate minţile când inelele “au dispărut” apoi “au reapărut” câţiva ani mai târziu.
Luni masive – Doua luni din sistemul nostru solar sunt mai mari decât planeta Mercur şi mai multe luni sunt mai mari decât planeta pitica Pluto. Luna lui Jupiter este cea mai mare luna din sistemul nostru solar.
Curs valutar la
 
1 EUR 4,6677
 
1 USD 4,0341
 
1 GBP 5,3242
 
1 XAU 159,3098
 
 
oferit de  serviciul de conversie
 
Copyright © 2008 Calcule.ro. Toate drepturile rezervate de Diginesis
v. 1.0.3342.5